Hållbarhet och miljö i fokus / Fri frakt vid 449:-

Om mig

Allt började egentligen med två släkter. Den ena från dalagården Pellas, den andra från ryska tsarbebodda Von Hellens. Pellas åkte på lungsot, Von Hellens flydde Ryssland. Ändock förökade sig släkterna på varsina håll. Pellas blev konduktörer, präster och bönder. Von Hellens blev läkare, ekonomer och arbetade på rederi. Pellas stannade i Dalarna, med en liten svängom i Stockholm. Von Hellens hamnade i Finland och i Ålands skärgård. Pellas födde Lena. Von Hellens födde Max. Jag föddes. 

Jag växte upp i Stockholm och Ålands skärgård. Mitt största intresse var handboll. Mitt ointresse var bild i skolan. Min familj hade skralt med pengar men mycket kärlek. Jag hade en lycklig barndom.

Sedan började allt om när min pappa dog. Han var på väg till jobbet och ramlade ihop. Ingen kunde rädda. Allt var kört. Jag var 14. Mina systrar 7 och 3. Mamma blev sjuk. Bröstcancer. Cancer. En jävla dödsdom. Så tänkte jag då. Nu vet jag annorlunda. Men det var jobbiga år. År jag inte minns. Inte ens kan framkalla.

Och en dag orkade jag inte längre vara den ledsna. Ville inte att folk skulle tycka synd om. Så jag bestämde mig för att vara positiv och glad. Och jag hittade konsten. När jag inte längre behövde göra som bildläraren sade åt mig att göra – DÅ kom kreativiteten. Då fattade jag. Det här är min plats. Bara min plats. Där jag kan vara allt. Allt jag inte orkade vara i verkligheten.

I konsten är jag fri. Jag vågar testa. Göra fel. Göra rätt. Göra perfekt. Göra halvdant. Jag vägrar begränsa mig i konsten. Framförallt skapar jag i akryl, olja, tusch, blyerts, lera, stearin och saker jag hittar ute, inne, här och där. Jag försvinner in i den meditativa skapandeprocessen och låter känslan styra. Det är i konsten jag får uttryck för alla mina känslor. För verkliga tårar - det tror jag knappt jag har några kvar.